Възстановяване на подоходен данък от Германия.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

данъкДнешната статия е в областта на данъчното право. Нейн автор е адвокат Радостин Таков, като при конкретни въпроси и необходимост от консултация, можете да се свържете с него, използвайки формата за контакт на сайта ни.

Ако сте работили в Германия, то Вие сте заплащали данък общ доход (Einkommensteuer) и по-конкретно данък върху полученото от вас възнаграждение (Lohnsteuer). Този данък е бил удържан от Вашия работодател от заплатата Ви, заедно със социалните осигуровки. В зависимост от различни фактори и при различни условия, е възможно да сте платили прекалено много данъци, следователно е възможно да са изпълнени предпоставките за възстановяване на надвнесените суми.

Има редица обстоятелства, които водят до възстановяване на подоходни данъци от Германия, като:

  • Вашият годишен доход е под облагаемия минимум;
  • Работили сте на непълно работно време или сте имали временна работа в Германия;
  • Били сте неправилно класифицирани за данъчни удръжки;
  • Оказвали сте финансова подкрепа на своите родители или други зависими лица в България;
  • Плащали сте наем едновременно в Германия и България;
  • Заплатили сте за полети до и от Германия;
  • Имате разходи свързани с работата, като разходите за пътуване, инструменти, работно облекло и т.н.

Съществуват и допълнителни възможности, които са свързани пряко със семейното Ви положение. Данъчните ставки в Германия за семейни двойки са значително по-ниски от тези за необвързаните данъкоплатци, така че си струва да направите съвместно заявление с Вашия съпруг/а. Сумата за възстановяване вероятно ще бъде по-висока, ако сте семейни и подавате декларация съвместно, понеже и минималният праг на облагаемите Ви доходи е по-висок от този за несемейните.

С кои документи трябва да разполагате, ако желаете да кандидатствате за възстановяване на данък?

  • Оригинален документ Lohnsteuerbescheinigung – това е документ, който получавате от всеки работодател при приключване на работните взаимоотношения. В него са вписани общите суми на получените от Вас доходи, удържания от работодателя Ви данък върху заплатата, както и удържаните здравни осигуровки.
  • Оригинален документ Bescheinigung EWR (ЕИП) това е сертификат, издаван от местните данъчни власти, потвърждаващ и доказващ Вашия доход, получен през съответната данъчна година.
  • Копие на паспорт / лична карта

Ако имате конкретни въпроси или желаете да подадете искане за възстановяване на данък от Германия, адвокат Таков може да Ви окаже необходимото съдействие при изготвяне на кореспонденция и нейното коректно водене с компетентните институции.

Ако пък този въпрос не стои пред Вас, но живеете в Германия и Ви вълнуват въпроси относно коректни/некоректни работодатели и наемодатели, можете да прочетете повече в моите статии, публикувани в сайт за българите, живеещи извън граница.

 

 

 

 

About: admin


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.