За новата онлайн платформа на ЕС за уреждане на спорове.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

онлайн

На 9 януари 2016 г. влезе в сила Регламент (ЕС) № 524/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 21 май 2013 година относно онлайн решаване на потребителски спорове и за изменение на Регламент (ЕО) № 2006/2004 и Директива 2009/22/ЕО (Регламент за ОРС за потребители). От този момент възникна и задължението за онлайн-търговците да предоставят допълнителна информация на своите уеб-страници, с препращащ линк към онлайн-платформата на ЕС.

Общи въпроси за новия начин на уреждане на спор онлайн.

Идеята за създаване на онлайн платформа за уреждането на спорове е проект на ЕС, при който решаваща роля играе уеб-страница на Европейската комисия, на която потребители и търговци ще могат да получат подробна информация за определен вид договори за покупко-продажба и договори за предоставяне на услуги, сключени онлайн, а освен това ще могат да подават оплаквания по електронен път. При възникнал спор (и ако двете страни изявят желание), съществува възможността да бъде избрано трето лице в качеството му на посредник при уреждане спора.

Как зависят взаимно онлайн решаването на спора и алтернативното му уреждане?

С ,,онлайн уреждане на спор“ се описва регламентираната от ЕС онлайн-платформа, в която в случай на конфликт потребителят и търговецът могат да намерят общо решение за уреждане на споровете, възникнали от договорното им правоотношение. Как трябва да изглежда тази платформа, каква информация може да бъдат намерена в нея и доколко онлайн-търговците са засегнати от това, е регламентирано в Регламента.

Като ,,алтернативно уреждане на спор“ се определя посредничеството при уреждане му. Не Европейския съюз, тоест не чиновниците в Европейската комисия ще разрешават спорове между търговци и потребители, а голям брой независими посредници от отделните държави членки.

Защо ЕС регламентира алтернативното и онлайн уреждане на спорове? Какъв смисъл би трябва да има това?

Становището на ЕС е, че към момента защитата на потребителите в Общността е добре изградена, но голяма част от европейските потребители не са запознати изцяло с правата си или защитата им по съдебен ред би представлявало за тях голям разход на средства.

Проблемът се изостря при трансграничната търговия, която със завършването на единния вътрешен пазар на ЕС по възможност трябва да бъде неограничена.

Това дава отговор на въпроса, дали има смисъл от платформа, която е лесно достъпна и необременяваща с допълнителни разходи.

Понеже темата за онлайн търговията, правата на потребителите и задълженията на търговците представлява интерес за мен, ще споделям с Вас полезна информация, свързана с новия Регламент (и не само с него).

Ако имате конкретен въпрос (респ. казус), който Ви засяга (или просто вълнува) не се колебайте да питате.

Така, че…следва продължение

About: admin


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.