Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

baby-799964_640

 

Припознаването на дете е способ за произход, както от майката, така и от бащата.

Чрез този акт произходът на детето се установява извънсъдебно.

Трябва да се има предвид, че може да бъде припознато дете, което е с неустановен произход. Това означава, че ако е налице титул за произход ( акт за раждане и др. ) припознаването не може да бъде валидно извършено.

Законът допуска и припознаване на едно заченато, но още неродено дете.

На практика, с тази разпоредба се дава възможност на родител, който иска да подсигури наследствените права и гражданското състояние на детето си, да го направи още преди раждането му.

Защо този възможност не е за пренебрегване?

Все по-разпространено става фактическото съжителство и на практика много от децата през последните години са родени при тази хипотеза. Например, ако няма сключен брак между две лица и бащата почине преди раждането на детето? При сключен брак не възниква проблем относно статуса на детето, но при липсата на такъв не са изключени неблагоприятни последици за детето, а и за неговата майка.

Поради, което уредената в закона възможност, е препоръчително да се вземе предвид от двойките, които живеят на „семейни начела“.

Кой може да извърши припознаване?

На първо място, това ще е припознаващият, който счита детето, че детето е негово.

Предвид разнообразните житейски хипотези, не е изключена възможността припознаването да бъде извършено от лице, което е с ясното съзнание, че детето не произхожда от него. Мотив за това може да са отношения с майката, желание за отглеждане за дете и пр.

Такова припознаване ще бъде валидно, тъй като законът не извежда като необходима предпоставка за припознаването – наличието на кръвна връзка между припознаващия и детето.

Въпреки, че едно лице е извършило припознаване, впоследствие същото може да иска унищожаване на припознаването поради грешка или измама, поради заплашване или при недееспособност.

За предявяването на тези искове са предвидени срокове, с изтичането на които се погасява правото на иск.

За по-любознателните:) – 2 интересни казуса от практиката на Върховния касационен съд: за припознаване и оспорване на акт за раждане.

Както и едно изключително интересно решение на ЕСПЧ – „Чавдаров срещу България“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.