Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

 

издръжка

С настъпването на 2018 година се увеличи размерът на минималната работна заплата в България, който вече е 510 лева. Това от своя страна означава и промяна в размера на минималната издръжка на непълнолетно дете, който съгласно Семейния кодекс е ¼ от размера на минималната работна заплата за страната.

Какво означава това?

Всеки родител, който полага преки грижи за дете до 18 години, може да претендира увеличаване на издръжка, ПОНЕ до минимално определения размер. Разбира се, може да се претендира и по-голяма сума, а какво ще бъде конкретното решение на съда, зависи от доказателствата, които ще бъдат представени по делото, като трябва да се обосноват: първонуждите на детето, при представяне на относими доказателства и второ – от значение е размерът на доходите на родителя, който дължи издръжка и то официалните такива.
Според решение № 146 от 27.04.2015 г. по гр. д. № 5404 / 2014 г. на ВКС, нуждите на лицата, които имат право на издръжка се определят съобразно с обикновените условия на живот за тях, като се вземат предвид възрастта, образованието и всички обстоятелства, които са от значение за случая, а възможностите на лицата, които дължат издръжка се определят от техните доходи, имотното им състояние и квалификация, които са винаги обективни и конкретни. Двамата родители дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно с възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето.

Имайте предвид, че с оглед задължението на родителите да осигуряват издръжка за всички свои ненавършили пълнолетие деца, сдобиването на дължащия издръжка с друго дете, към което също е задължен, е обстоятелство, което съдът ще съобрази при определяне на размера на издръжката на първото дете/деца.

Ако от една страна – искате увеличаване на издръжка на дете, а от друга- са налице и незаплатени задължения  по вече постановено съдебно решение, следва да бъдат образувани две дела срещу дължащия издръжка: първото – за увеличаване на същата за в бъдеще и второто – след снабдяване с изпълнителен лист да се обърнете към съдебен изпълнител за предприемане на действия по принудително събиране на вземанията. Имайте предвид, че държавата ще изплаща присъдената издръжка, когато по изпълнителното дело се установи, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение.

Така, реално Вие ще получавате средства ежемесечно, а държавата ще е кредитор спрямо задълженото лице за изплатените суми.

Повече за тази възможност, можете да прочетете тук.

Ако темата представлява интерес за Вас и имате конкретни въпроси или казус, не се колебайте да ги зададете, като се свържете с мен на тел. 0988868791 или заявите консултация на имейл: gencheva.lawoffice@gmail.com.

12 thoughts on “Издръжка на дете – минимален размер и искове за нейното увеличаване

 1. Здавейте!Аз изплащам издръжка на дъщеря си,но в момента изпитвам затруднение понеже съм в майченство а то е 380 + 40 детски а настоящия ми съпруг е безработен.трудно ми е да я плащам в момента 120лв издръжка.Какво е наказанието ако пропусна,докато пак се върна на работа?

  1. Здравейте живея в чужбина имам доход от 2500$
   Имам искова молба за 800 лв за дете на 4 год
   Каква издръжка ще ми присъдят
   Все пак в чужбина стандарта на живот е друг

  2. Здравейте живея в чужбина имам доход от 2500$
   Имам искова молба за 800 лв за дете на 4 год
   Каква издръжка ще ми присъдят
   Все пак в чужбина стандарта на живот е друг

   1. Здравейте,
    много неясно поставяте въпроса:
    Имате или ще подавате ИМ за издръжка?
    Вие ли ще подавате или срещу Вас е подадена?
    Какъв ще бъде размерът на издръжката зависи от много фактори и на този въпрос не може да де даде отговор, особено при липса на запознаване с фактите и възможните доказателства.
    За повече подробности и евентуална консултация, можете да се свържете на посочения в сайта телефон.
    Поздрави

 2. „… държавата ще изплаща присъдената издръжка, когато по изпълнителното дело се установи, че длъжникът няма доходи и не притежава имущество, върху които да се насочи принудителното изпълнение“. Какъв е максималния размер на издръжката за 2018 г, който държавата плаща чрез общината?

 3. Здравейте, живеем в чужбина с дъщеря ми от 8 години. Имам присъдена издръжка за нея от баща и в размер на 100 лева ,която той не плаща. Има финансови възможности ,но не е платил нищо. Искам да ми ги изплати всичките , а освен това разбрах че минималната издръжка вече е повече. Ще съм ви много благодарна ако ме посъветвате какво да направя!
  Благодаря ви! Всичко добро!

  1. Здравейте,
   за увеличаване на присъдена издръжка следва да бъде предявен иск за нейното увеличаване.
   Що се отнася до неплащане на вече присъдената такава, това изисква действия от страна на съдебен изпълнител.
   За повече подробности и конкретни действия, можете да се свържете с мен на телефон 0988868791.
   Поздрави,
   адв. Генчева

 4. Добър ден,
  С бащата на дъщеря ми сме разделени от 7 години. Тогава го осъдих за издръжка в размер на 100 лева. Минималната работна заплата се вдигна, а и с нея минималната издръжка. Въпроса ми е какво трябва да предприема за вдигането на издръжката? Какви документи са ми нужни?

  1. Здравейте,
   имайте предвид, че от началото на 2019 г. размерът на минималната работна заплата отново ще бъде увеличен, което от своя страна води и до увеличване на размера на минималната издръжка на дете.
   За да се бъде увеличен размерът на издръжката, следва да бъде заведен иск пред Районния съд.
   Ако се намирате в гр. Пловдив или гр. София, можете да се свържете с мен за подготовка на необходимите документи и изготвяне на исковата молба.
   Поздрави,
   адв. Генчева

 5. Здравейте!Искам да увелича издръжката на детето ми от 85 на 140 защото от 2014 година не съм я увеличавала.Подадох искова молба до съда ,но те сега искат моите и неговите доходи за 1 година назад плюс бележка от училище квитанции и прочие.2014 година когато я увеличава такива документи не са ми искали.Редно ли е ?Като имаме впредвид ,че аз неговите доходи няма от къде да ги намеря.Благодаря предварително!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.