Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

изпълнение

Разполагате със съдебно решение от държава-членка на ЕС, но не знаете какви действия трябва да предприемете за да бъде реализирано неговото изпълнение в Република България?

Според  Регламент (ЕС) № 1215/2012, взаимното доверие в правораздаването в рамките на Европейския съюз обосновава принципа, че съдебните решения, които са постановени в една държава – членка следва да бъдат признати във всички останали държави членки, като за целта не са налага преминаването през специална процедура. Още повече, съгласно чл. 52 от Регламента, при никакви обстоятелства не може постановеното съдебно решение да се преразглежда по същество в сезираната държава.

Поради това съдебните решения, постановени от съдилища на държава членка се приемат като постановени в сезираната държава членка/тази, в която се прави искане за признаване на съдебно решение или в която се иска изпълнение на съдебното решение, съдебната спогодба или автентичен акт/.

Съгласно българския Граждански процесуален кодекс съдебно решение, постановено в друга държава – членка на Европейския съюз, подлежи на изпълнение в България без да е необходимо издаване на изпълнителен лист. За да се пристъпи към изпълнение, трябва да представите на съдебния изпълнител – заверен препис от решението и удостоверение, издадено от постановилия решението съд, което се издава посредством формуляр, установен в приложение I на Регламента.

Ако решението съдържа мярка или разпореждане, които не могат да бъдат изпълнени при условията и по реда на българското гражданско процесуално право, съдебният изпълнител трябва да постанови заместващо изпълнение, което да има равностоен ефект.  Ако не сте съгласни с постановеното от съдебния-изпълнител, можете да подадете жалба до окръжния съд по мястото на изпълнението. С тази възможност разполага и длъжникът, който отделно от това разполага и с възможността в едномесечен срок от връчването на поканата за доброволно изпълнение да подаде молба за отказ за изпълнение.

Съгласно чл. 46 от Регламента, изпълнението на съдебно решение ще бъде отказано:

  1. При установяване на изчерпателно посочените в Регламента основания и
  2. При наличието на молба на лицето, срещу което се иска изпълнение.

Самата молба трябва да бъде изготвена в съответствие с процедурите, предвидени в Регламента.

За допълнителни въпроси и при конкретни казуси, свържете се на посочените в сайта телефон или имейл адрес.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.