Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

възнаграждение

След първи май – Деня на труда, струва ми се, че е подходящо да засегнем темата за некоректните работодатели и нередовното изплащане на трудови възнаграждения.

За съжаление злоупотребите от страна на работодателите са практика, а не изключение. Глобяват?! А, имат ли право на това – прочетете тук.

Не плащат?! В тази ситуация работникът/служителят попада в капана на заеми, бързи кредити и множество лишения. Познавам хора, които стискат зъби, докато получат заплатите си /било то и с месеци закъснение/, защото се страхуват, че напуснат ли – никога няма да получат изработените суми. В тази връзка, имайте предвид, че съгласно разпоредбата на чл. 327, ал.. 1, т. 2 Кодекса на труда,  можете да прекратите договора без предизвестие, ако работодателят забавя изплащането на Вашето трудово възнаграждение. Преди да го направите обаче, не пропускайте да го уведомите за това Ваше решение и изрично да поискате да Ви бъде изплатено трудовото възнаграждение. Ако не бъде изплатено, остава възможността да претендирате дължимото Ви по съдебен ред.

Първият въпрос преди да бъде подадена исковата молба – кой съд е компетентен?

Съгласно Гражданския процесуален кодекс, при искове по трудови дела работникът може да предяви иск по мястото, където обичайно полага своя труд. Отделно от това, ако сте работник/служител към дружество със седалище в друга държава-членка на ЕС, но обичайно осъществявате дейността си в България, компетентен ще бъде и българският съд. Тоест, в тази хипотеза разполагате с възможността да предявите иск по седалище на работодателя в друга държава-членка или пред българския съд, там където обичайно полагате труд / чл. 21  Регламент (ЕС) № 1215/2012/.

Какъв е давностният срок?

Три години от датата, на която плащането е следвало да бъде извършено. Затова, ако имате неизплатени задължения за такъв период назад във времето, все още не сте изгубили възможността да ги потърсите по съдебен ред. И по-стари задължения можете да потърсите, но тук вече работодателят може да се позове на изтекла погасителна давност и изходът на делото да бъде в негова полза.

Разноски?

При благоприятен за Вас изход на делото, разноските, които сте направили във връзка със съдебното производство, ще бъдат в тежест на ответната страна. Така освен с изпълнителен лист за неизплатените трудови възнаграждения, ще разполагате и с изпълнителен титул за направените разноски.

Към исковата молба ще следва да бъдат приложени и относими доказателства, в подкрепа на твърденията Ви. Но конкретно за оформяне на исковата молба, приложенията и всичкo относно процесуалните действия, ще бъдете информирани от избрания от Вас адвокат.

Накрая искам да добавя, че разполагате и с възможност за заповедно производство, но на това ще обърна внимание в следваща моя статия.

За конкретни въпроси и възникнали казуси, можете да се свържете с кантората на посочените в сайта имейл и телефон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.