Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

сметка за ток

Знаете, че темата за корекционните фактури за електрическа енергия за мен е особено важна.

Важна, защото много хора са били изненадани с фактури, които не съответстват на реалното потребление и са в значителен размер – непосилен за плащане!

Помня семейство, което беше получило фактура за 600 лева!! при средно месечно потребление не повече от 100 лева. Това беше истински шок, не разполагаха със средства и прибегнаха до бързите кредити, което както знаем никога не е добро решение. Но имаха ли друг избор след като изкараха една вечер на свещи?

Разбира се, след подобни негативни емоции и непредвидени разходи, всеки който счита че сумите във фактурата не съответстват на действителното потребление, има възможност да подаде иск пред Районния съд с искане да бъде установено, че НЕ ДЪЛЖИ посочената сума.

Правилата за извършване на корекции на фактури за електрическа енергия претърпяха промени. Първо, бяха уредени само в Общите условия на електроснабдителните дружества. Но така се оказа, че липсва нормативно основание за изготвянето им. Впоследствие, КЕВР създаде Правила за измерване на количества електрическа енергия /ПИКЕЕ/,обн. ДВ, бр.98 от 12.11.2013 г, където беше описана процедурата, която трябва да бъде спазена при съставяне на корекционни фактури. Въпреки това, по много дела потребителите успяваха да докажат недължимост на посочената сума.

Съвсем скоро или ако трябва да бъдем точни – на 08.11.2018 г. , петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решение, с което са отменени приложимите разпоредби на ПИКЕЕ, а именно – чл. 48, чл. 49, чл. 50, чл. 51. Самото решение, можете да прочетете решението тук.

Според мен, с тази отмяна не идва краят на корекционните фактури за електрическа енергия . Убедена съм, че до новата уредба на проблема, електроснабдителните дружества няма да преустановят издаването на такива – до голяма степен, разчитайки на незнанието на потребителите.

Всъщност, ако мислите, че отмяната на въпросните разпоредби има връзка с инициатива за защита на потребителите…грешите. Нищо общо! Правилата са били отменени след подаден протест на прокурор от Върховна административна прокуратура, а мотивите на ВАС са следните: нарушения на правилата на Закона за нормативните актове, неспазване на изискванията на закона от страна на КЕВР!

Неспазване на изискванията на нормативен акт, но помислете колко години тези правила са в сила?! Колко потребители са били осъдени през тези години? Трудно е да се каже, но далеч не са малко.

Важното е да не се отказвате – ако днес, вчера или дори преди повече от година сте получили корекционна фактура за електрическа енергия и считате, че не са налице основания за издаването на същата, то остава да защитите твърденията си пред съда.

Ако имате въпроси за завеждането на подобен иск, оставам на разположение за Вашите въпроси.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.