Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

съдружникС какви права разполагат наследниците на съдружник в дружество с ограничена отговорност?

Дружеството с ограничена отговорност не е чисто капиталово дружество, поради което е от значение наличието на съгласие на останалите съдружници за приемането на нови съдружници, каквито се и наследниците. В дружествения договор може да е налице предварително дадено съгласие, че при смърт на един от съдружниците неговите наследници ще встъпят в членственото правоотношение на наследодателя си. Ако не е налице такава изрична уговорка, то приемането на наследник ще зависи от решение на Общото събрание, с което това обаче може да бъде отказано. Наследяването на дял в ООД само по себе си не е равнозначно на придобиване на членствени права в ООД.

Приемането на наследниците за съдружници се осъществява по реда и при условията за приемане на нов съдружник, като след приемане на наследството те следва да подадат молба до дружеството, в която да заявят, че приемат клаузите на дружествения договор.

В отговор на молбата трябва да се свика извънредно Общо събрание, на което да присъстват останалите съдружници и на което бъде взето решение, дали наследниците на починалия съдружник ще бъдат приети за съдружници. Ако наследникът не бъде приет с решение на ОС, то за него възниква единствено право на вземане към дружеството за равностойността на дела на неговия наследодател.

Интересно и важно е Определение на ВКС / № 166/30.03.2009 г./, в което съдът е приел, че наследници, които не са приети за съдружници не могат да предяват иск за защита на членствени права по чл. 71 от Търговския закон. Това е иск, с който всеки член на дружеството може да защити нарушеното му право на членство или отделни членствени права. В случая се приема, че наследниците не разполагат с този иск, защото не са съдружници /Решение № 36 от 26.05.2015 г. по т. д. № 685 / 2014 г. на Върховен касационен съд, 1-во тър. отделение/.

Искате да разберете с какви права разполагате и как следва да ги реализирате? Можете да се свържете с кантората на посочените имейл и телефон, за да обсъдим заедно Вашия индивидуален казус.

Ако искате да регистрирате фирма, но не знаете какви документи са необходими и коя е най-подходящата правна форма, можете да прочетете друга моя статия или директно използвайте формата за контакт, за да получите максимално точен за Вашия случай отговор.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.