Наследяване на съдружник в ООД.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

съдружникС какви права разполагат наследниците на съдружник в дружество с ограничена отговорност?

Дружеството с ограничена отговорност не е чисто капиталово дружество, поради което е от значение наличието на съгласие на останалите съдружници за приемането на нови съдружници, каквито се и наследниците. В дружествения договор може да е налице предварително дадено съгласие, че при смърт на един от съдружниците неговите наследници ще встъпят в членственото правоотношение на наследодателя си. Ако не е налице такава изрична уговорка, то приемането на наследник ще зависи от решение на Общото събрание, с което това обаче може да бъде отказано. Наследяването на дял в ООД само по себе си не е равнозначно на придобиване на членствени права в ООД.

Приемането на наследниците за съдружници се осъществява по реда и при условията за приемане на нов съдружник, като след приемане на наследството те следва да подадат молба до дружеството, в която да заявят, че приемат клаузите на дружествения договор.

В отговор на молбата трябва да се свика извънредно Общо събрание, на което да присъстват останалите съдружници и на което бъде взето решение, дали наследниците на починалия съдружник ще бъдат приети за съдружници. Ако наследникът не бъде приет с решение на ОС, то за него възниква единствено право на вземане към дружеството за равностойността на дела на неговия наследодател.

Интересно и важно е Определение на ВКС / № 166/30.03.2009 г./, в което съдът е приел, че наследници, които не са приети за съдружници не могат да предяват иск за защита на членствени права по чл. 71 от Търговския закон. Това е иск, с който всеки член на дружеството може да защити нарушеното му право на членство или отделни членствени права. В случая се приема, че наследниците не разполагат с този иск, защото не са съдружници /Решение № 36 от 26.05.2015 г. по т. д. № 685 / 2014 г. на Върховен касационен съд, 1-во тър. отделение/.

Искате да разберете с какви права разполагате и как следва да ги реализирате? Можете да се свържете с кантората на посочените имейл и телефон, за да обсъдим заедно Вашия индивидуален казус.

Ако искате да регистрирате фирма, но не знаете какви документи са необходими и коя е най-подходящата правна форма, можете да прочетете друга моя статия или директно използвайте формата за контакт, за да получите максимално точен за Вашия случай отговор.

 

About: admin


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.