Нереално висока сметка за електрическа енергия. А сега накъде?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Много често сметките на граждани за потребена електрическа енергия са нереални с оглед реалната консумация на електрическа енергия в конкретния имот. Ако категорично не сме съгласни и много добре знаете, че сте се ограничавали максимално, какво можете да направите?

Така например, мой клиент започна да получава системно сметки за електрическа енергия, които надвишават реалното потребление. По негови думи, още след първата висока сметка, потреблението е максимално ограничено, включително стигайки до там да ограничава включването на бойлер до един път седмично. Е, въпреки че се стига до нарушаване на нормалните битови условия, следващата сметка даже надвишава предходната. Което няма как да приемем, че съответства на реалното потребление, нали?

Отделно от това, в конкретния случай ставаше въпрос за нов клиент на електроразпределителното дружество, който не беше получил протокол за монтаж на средството за търговско измерване, т.е. електромер и по този начин не беше запознат с това, какво официално е посочено в него – като номер на електромер и първоначалните показания.

Имайки предвид това, а и че размерът на сметките би принудило лицето да изтегли заем за да ги заплати, подадохме възражание. Не! По-точно възражения, тъй като първоначалният отговор беше толкова бланкетен и стандартен, че явно индикираше, че беше написан за да има просто някакъв отговор.

Най-лошото според мен е, че се започват едни противоречиви отговори. Което напълно обърква потребителите и някои прибягват до плащане, защото не им се занимава. Други обаче категорично решават, че ще отстояват правата си. В посочения случай категорично настоявам моя клиент да търси правата си по съдебен ред, колкото и да е уплашен към настоящия момент и да знае, че един съдебен процес ще трае период от време.

Коя е следващата ни стъпка?

Иск срещу дружеството за установяване на недължимостта на сумите, които се претендират. При него вече дружеството ще следва да представи доказателства, от които безспорно да се установяват основанието и размера на претендираната сума за потребена електроенергия. И понеже при едно оспорване, което протича между потребител-монополно дружество, второто може да си позволи да шиканира и представя противоречива информация, то в един съдебен процес ще трябва да ангажира доказателства и да има адекватно поведение.

Така, че не се отказвайте! Търсете правата си! Ежедневно се изразява недоволство от действията на монополните дружества, но за съжаление само недоволство не помага.

Ако имате конкретен въпрос и възникнал казус, свържете се с нас и заедно да обсъдим възможните и най-добри за Вас стъпки.

И да Ви поканя да прочете друга моя статия относно правата Ви като потребители на електрическа енергия.

About: admin


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.