Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

задължения за вода

Днес отново се връщам към една реално винаги актуална тема, а именно – дължими ли са претендираните от ВиК дружествата суми за потребление на вода?

Обикновено ВиК дружествата подават заявления за издаване на заповед за изпълнение и при липса на възражение се снабдяват с изпълнителен лист. Ако бъде подадено възражение, претендираните суми трябва да бъдат доказани в последващо исково производство. Докато при подаване на възражение, потребителят не следва да представя доказателства и да обосновава същото, то вече при образувано впоследствие исково производство ще трябва да подготви и да аргументира защитата си.

Как ще разберете, че след подадено от Ваша страна възражение, дружеството е подало искова молба за установяване на дължимостта на претендираните суми?

След подаване на иск от ВиК оператора ще Ви бъде връчена исковата молба, заедно с приложенията и следва в едномесечен срок да подадете отговор. Имайте предвид, че този срок е от изключително значение за развоя на съдебното производство – ако не депозирате писмен отговор, не вземете становище по молбата, не направите своите  възражения и не ангажирате доказателства, то ще загубите правото да направите това по-късно в процеса.

Не пропускайте в рамките на този едномесечен срок да подготвите защитата си и да представите доказателства!

Препоръчително да се свържете с адвокат, който да изготви отговор и приложи относимите за случая доказателства.

Независимо, дали ще се представлявате сами в съдебното производство или ще изберете процесуалното представителство на адвокат, при получаване на исковата молба, обърнете внимание на следното:

1. Давност – няма да акцентирам на нея, тъй като подробно съм писала по този въпрос в друга моя статия, която можете да откриете тук.

2. Вие собственик/ползвател ли сте на имота – този факт обикновено трябва да бъде доказан от ВиК дружеството, ако не е отделен като безспорен по делото. Ако не сте, то в отговора на исковата молба трябва да започнете именно с това, като аргумент за неоснователност на иска.

3. Да обърнете внимание на това, че отчитането на показанията на индивидуалния водомер не е извършено надлежно ( наличие на поправки в направените отчети, липсата на подпис на потребителя до посочените показания представляват пропуск, който не позволява да се установи точното количество).

4. Правилно ли са изчислени задълженията, а именно – количеството потребена вода, установено посредством отчитане показанията на водомера съответства ли на фактурираното и заявеното за плащане от ВиК оператора?

5. Ако се твърди, че задълженията са изчислени, като се има предвид неизправност на водомер, да обърнете внимание на това, дали са дадени предписания за смяна на водомера и от коя дата са начислени посочените задължения.

6. Ако сте нов собственик на имот обърнете внимание на периодите, за които се отнасят тези задължения за вода. Ако предишният собственик не е закрил партидата си, В и К операторът трябва да събере от него дължимите суми до датата на откриване на партида на нов собственик или ползвател. Разбира се, не е изключено от Вас да се претендират суми, които се дължат от предишния собственик, така че непременно обърнете внимание на дати и периоди.

Всеки казус е различен и трябва да се обърне внимание на още много факти и обстоятелства, в зависимост от твърденията в конкретната искова молба. Именно поради тази причина, горепосоченото цели единствено да даде насока на какво непременно да обърнете внимание, когато се запознавате с връчената Ви искова молба и не представлява юридическа консултация.

При конкретен казус, необходимост от изготвяне на отговор на искова молба и подробна консултация, можете да се свържете с кантората чрез формата за контакт или на посочените имейл и телефон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.