Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Сериозно предизвикателство е, ако искате изведете детето си извън границите на България, но другият родител не дава съгласието си за това.

Независимо, дали става въпрос за краткотрайно отсъствие /за празнични дни или конкретно мероприятие/ или за трайно установяване в друга държава, ще ви се наложи да предприемете действия по съдебен ред.

Винаги препоръчвам да се възползвате от възможността да уредите отношенията извънсъдебно, но на практика това не винаги е възможно. Например, ако баща от години не полага грижи за своето дете, самите вие не знаете къде се намира той, но искате да заведете детето си в чужбина на екскурзия или да се преместите да живеете в друга държава. За вас остава единствено възможността за завеждане на иск, така както е уредено в Семейния кодекс.

В същото време не може да се отрече, че много бащи / акценирам на тях, тъй като много по-често родителските права се упражняват от майките/ се страхуват, че с извеждането на детето им в чужбина завинаги ще бъде прекъсната връзката между тях. Този страх е основателен, ако от страна на майката системно е бил нарушаван режима на личен контакт с детето.

Какво трябва да знаете за заместващото съгласие и претенцията по исков ред?

По-подробно можете да прочетете в статията ми – публикувана в сайт, ориентиран към българите, живеещи в чужбина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.