Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

portrait-119851_1280

Можем ли да подадем искова молба за разтрогване на брака пред български съд, ако не живеем и не работим в България и не можем да се явим в съдебно заседание?

Позицията на българските съдилища по въпроса е била противоречива, но това е преодоляно с решение на Върховния касационен съд/ решение 164/15.05.2013 г./. Решението е постановено по реда на чл. 290 от Граждански процесуален кодекс и има задължителна сила за всички съдилища на територията на Република България.

Какъв е казусът, който е отнесен за разглеждане пред съда?

Ищецът е напуснал България и се установил трайно в Италия, където живее и работи.

По силата на чл.3 т.1 б.б от Регламент (ЕО) 2201/ 2003 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, тъй като ищецът е български гражданин, както и съпругата му, българският съд е компетентен да разгледа предявения иск за развод.

Първоинстанционният съд е приел исковата молба и е насрочил първо съдебно заседание по делото, в което ищецът не се е явил, но се е явил неговият процесуален представител, който разполагал с изрично пълномощно и е заявил, че поддържа исковата молба. Поради неявяване на ищеца, първоинстанционният съд е прекратил производството по делото.

Според ВКС обаче, предвид продължителното отсъствие на ищеца от страната, неявяването му в първото съдебно заседание не е било основание за прекратяване на производството по делото.

Следва да бъде изключена възможността производството по делото да бъде прекратено тогава, когато ищецът не се явява поради отсъствие от държавата на сезирания съд, но изпраща процесуален представител с изрично пълномощно, който от негово име потвърждава волята му да поиска разтрогване на брака.

14 thoughts on “Развод от разстояние…възможно ли е?

 1. Здравейте. Живея и работя в Германия. Със съпругата ми сме разделени от година.Тя е при друг мъж.Синът ми е при мен и иска да остане при мен.Въпросът ми е,може ли да се разведем,без да се прибираме в България?Нямаме общо недвижимо и движимо имущество. Съпругата ми е съгласна да предпише правата върху детето на мен.Благодаря.

  1. Здравейте,
   доколкото разбирам и двамата не живеете в България.
   Ако и двамата живеете в Германия, и ако са налице изискуемите предпоставки, можете да предприемете действия за бракоразводно дело там.
   Що се отнася до родителските права, съдът задължително се произнася относно това, къде ще живее детето.
   При преценка на всички обстоятелства. Преценката е на съда, не е въпрос на „предписване“ от страна на другия родител.
   Моят съвет е – ако искате разводът да е по взаимно съгласие, да го направите в България.
   Изготвя се споразумение,което следва да се одобри от съда.
   Поздрав,
   адв. Мариета Генчева

 2. Благодаря Ви! От Вашия отговор разбирам,че по лесно и бързо ще стане в България! Поздрави.Александров.

  1. Проучете как стоят нещата с развод по взаимно съгласие в Германия, т.е. чрез внасяне на споразумение в съда. А, не по исков път. Може да се окаже, че процедурата далеч не е по-сложна от тази в България.
   Поздрави

   1. Наистина проверете, защото преди 2 години мои познати,които бяха сключили брак в България, се разведоха по взаимно съгласие в Германия.
    Ако имате нужда от съвет относно казуса Ви и говорите немски, мога да Ви дам координатите на адвокат в Германия,който да Ви консултира и евентуално да съдйства впоследствие
    Поздрави!

 3. Благодаря Ви. За сега,не съм с немския на нужното ниво. Има възможност пролетта да се приберем и тогава да направим нужните стъпки. Поздрави.

 4. Интересува ме при развод по взаимно съгласие, когато жената е в чужбина, може ли 0да упълномощи майка си да я представлява пред българския съд.

  1. Здравейте, съгласно изискванията на ГПК при искане за развод по взаимно съгласие съпрузите се явяват ЛИЧНО в съдебното заседание.
   Когато някой от съпрузите не се яви без уважителна причина, делото се прекратява.
   Т.е. по принцип в гражданския процес родител може да представлява детето си с изрично пълномощно, но при развод по взаимно съгласие е важно съдът да се убеди, че съгласието на съпрузите да се разведат е сериозно и непоколебимо и едва тогава да се стигне до решение.

 5. Здравейте живея в Кипър със съпругата ми и обмислям развод!Аз имам двойно гражданство съпругата ми само българско.Мога ли да подам искова молба за развод в български съд чрез адвокат без да пристствам?Страхувам се да го направя пред кипърски съд понеже те са по англосаксонското право

 6. Здравейте,имам един въпрос:Как е възможно семейството на сестра ми да живее в Италия от 2007 година и през 2018 зет ми да пусне молба за развод в Бг без сестра ми да бъде уведомена по някакъв начин, че има молба за развод,че има насрочено дело и че накрая е разведена, щото няма роднини на постоянния адрес в България няма на кого да са предали поканата за каквото и да било…..това възможно ли е и защо.Моля за отговор.

  1. Здравейте, по този въпрос съм писала и можете да прочетете статията тук – http://marietagencheva.eu/blog/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2/.
   Общата компетентност на съдилища на страните членки на Европейската общност по дела за развод или обявяване нищожност на брака е уредена в чл. 3 на Регламент /ЕО/ 2201/2003 г. на Съвета на Европа от 27.11.2003г. относно подсъдността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, с който се отменя Регламент (ЕО) №1347/2000 /Регламента/. Съгласно чл. 3 от Регламента, компетентни да се произнесат по делата за развод са съдилищата съобразно обичайното местопребиваване на съпрузите или един от тях или съобразно гражданството им. Така съгласно чл. 3, т.1, б. „а“ от Регламента, компетентни по делата за развод са съдилищата на държавата-членка, на чиято територия съпрузите имат обичайно местопребиваване или са имали обичайно последно местопребиваване, ако единият от тях все още живее там; ответникът има обичайно местопребиваване или при обща искова молба единият от съпрузите има обичайно местопребиваване; ищецът има обичайно местопребиваване, ако е живял в държавата поне една година непосредствено преди предявяване на иска или ако е живял поне шест месеца преди предявяване на иска и е гражданин на въпросната държава членка. Съгласно чл. 3, б. „б“ от Регламента, компетентни да се произнесат по делата за развод са и съдилищата на държавата-членка, чиито граждани са двамата съпрузи. В последната хипотеза, връзката, определяща компетентността на съда не е свързана с обичайното местопребиваване, а само с гражданството на съпрузите, предвид което, когато двамата съпрузи са български граждани, българският съд е компетентен да се произнесе по иск за развод или унищожаване на брака в равна степен с този на държава-членка, в която съпрузите или един от тях имат обичайно местопребиваване.

   От информацията, която сте представили не става ясно, дали от брака има родени деца и по делото разглеждан ли е въпросът за родителските права, тъй като в тази хипотеза е от значение обичайното местопребиваване на детето и ще се обоснове компететеност, различна от горепосочената.
   Поздрави,
   адв. Генчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.