Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

кредит

В днешната статия ще обърна внимание на това какви са обичайните действия на институцията, отпуснала кредит, когато спрете плащанията на дължимите месечни вноски.

Почти всеки българин е прибягвал до кредит, независимо дали същият е отпуснат от банка или финансова институция. По медиите текат реклами за бързи кредити, които Ви обещават безпроблемно отпускане на желаната сума, но замисляте ли се за последствията? Прочитате ли внимателно погасителния план, обръщате ли внимание на договора и размера на лихвата?

Често оставам с впечатлението, че подписът под договора за кредит се полага без много да се мисли и когато настъпи време за плащане, изненадата е крайно неприятна.

Този увод е за да Ви накарам да бъдете внимателни и да не действате прибързано, независимо от натиска на обстоятелствата, които налагат да потърсите финансиране. Сега по-конкретно – какво се случва след като спрете плащанията?

Кредиторът предприема действия по снабдяване с изпълнителен лист, тъй като на това основание може да пристъпи към принудително събиранията чрез съдебен изпълнител.

Много често тези вземания се прехвърлят на агенции за събиране на вземания. Без да разполагат с изпълнителен лист, представители на същите започват да оказват натиск чрез телефонни обаждания, като твърдят че сте осъдени със съдебно решение и трябва да платите.

В тази връзка, ако възникнат съмнения за това, дали действително срещу Вас не е било заведено дело, посетете Районния съд и при представяне на необходимите лични данни ще получите информация за всички дела, които евентуално са образувани срещу Вас.

Обичайната практика е следната – кредиторът подава заявление за издаване на заповед за изпълнение, при което в заповедно производство без участието на длъжника и само на база твърдения и посочени документи от него, може да бъде издадена заповед за изпълнение и изпълнителен лист.

Както вече съм коментирала в друга моя статия, при получаване на заповед за изпълнение можете да подадете възражение, като към него не е необходимо да прилагате доказателства и документи, както и да се аргументирате. Има случаи, при които в това възражение се прави признание, че дължи въпросните суми, но не плаща поради липса на финансови средства.

Не правете това! Бъдете максимално кратки, като единствено посочите, че не дължите претендираните суми.

След подаване на възражението, кредиторът трябва да подаде иск до съда и вече в последвалото исково производство, ще имате възможност да представите доказателства и да правите конкретни възражения.

Ако кредиторът не заведе иск или след завеждане на такъв изгуби делото, няма да се снабди с изпълнителен лист и съответно няма да има възможност да пристъпи към принудително изпълнение.

Преди да подадете възражение е препоръчително да се консултирате с адвокат, защото при загуба на делото от страна на длъжника, той поема всички съдебни разноски. Следователно трябва да имате реална и обективна преценка на ситуацията.

При конкретни въпроси и казуси не се колебайте да се свържете с нас, за да обсъдим ситуацията и при необходимост да предприемем конкретни действия за Вашата защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.