Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1. Имате право на рекламация за всяко несъответствие с договореното, включително и за стоки втора употреба.

2. Не можете да се оспорва съответствието на потребителската стока с договора за продажбата:
– ако при сключването на договора потребителят е знаел или не е могъл да не знаете за несъответствието или
– несъответствието се дължи на материали, предоставени от потребителя.

3. Правото на рекламация може да бъде упражнено и когато производителят/търговецът не е е предоставил търговска гаранция.

4. Рекламацията се предявява пред търговеца или упълномощено от него лице, като това може да бъде направено, както писмено, така и устно. Препоръчвам това да бъде направено в писмен вид.

5. При подаване на рекламация задължително трябва да приложите и документи, на които се основава претенцията(касови бележки/фактури; протоколи или други документи, установяващи несъответствието).

6. Рекламацията може да бъде предявена до две години от доставката на стоката, но не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното.

7. Ако търговецът е предоставил и търговска гаранция и нейният срок е по-дълъг, правото на рекламация може да бъде предявено до изтичане на срока на търговската гаранция.

8. Правото на рекламация може да бъде предявено, освен в търговския обект, където е закупена стоката, но и във всеки от търговските обекти на търговеца на територията на страната, в които се осъществява подобна търговска дейност като тази в обекта, от който е закупена стоката. Правото на избор на място за предявяване на рекламацията принадлежи изцяло на потребителя.

9. При предявяването на рекламация можете да претендирате измежду следното: възстановяване на заплатената сума; замяна на стоката с друга, съответстваща на договореното; за отбив от цената или за безплатно извършване на ремонт по реда на Закон за защита на потребителите. Предявяването на рекламация пред търговеца не е пречка за предявяване на иск.

10. Нищожно е всяко споразумение или договор, сключени с продавача преди появата на несъответствието на потребителската стока с договора за продажба, което ограничава или изключва отговорността на продавача относно правото на рекламация от страна на потребителя.

За дефектните стоки и причинените от тях вреди, можете да прочетете тук.

Кратко, но надявам се полезно.
Ако имате въпроси или определяте себе си като недоволен потребител, можете да се свържете с мен и заедно да обсъдим Вашия казус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WordPress Anti-Spam by WP-SpamShield

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.