Необясними загадки

Необясними загадки

Има някои неща от живота, за които ние не знаем абсолютно нищо, а са неизменна част от ежедневието ни. Нещо повече, дори и най-великите учени не могат да ни дадат отговори - загадките са безброй.

ЗАЩО ХОРАТА СПЯТ

Известно е, че се нуждаем от между 7 и 8 часа сън всяка нощ, за да функционираме правилно, но всъщност учените не знаят защо. Водещата теория в научната общност е, че ние спим, за да може да работи правилно мозъкът.

ЗАЩО СЕ ПРОЗЯВАМЕ

Ние знаем, че актът на поразяване символизира две неща - умора и нужда от сън, но въпреки това никой не знае защо всъщност се прозяваме. Има множество теории по въпроса, но липсва конкретен отговор. Някои казват, че това е поради липса на достатъчно кислород в мозъка, но никой не знае със сигурност.

КАМЕННИТЕ ТОПКИ ОТ КОСТА РИКА

Из цяла Коста Рика има съвършено оформени каменни топки, които варират в размери от топка за боулинг до около 2, дори 4 метра в диаметъра. Майсторската им изработка и липсата на подходящи инструменти в местното население изключват възможността да са дело на местни майстори. Нещо повече - никой не знае откъде са или как са стигнали дотам.

МЪРКАНЕТО НА КОТКИТЕ

Изключителното простичкото мъркане на котките оставя учените крайно озадачени. Те не могат да обяснят точно как котките произвеждат мъркането си. Допуска се, че използват звуковите си струни в ларинкса, за да създадат мигриращите звуци, които ние познаваме като мъркане. Но това за сега си остава просто една теория.

ЕФЕКТЪТ ПЛАЦЕБО

Плацебо ефектът е реален и непрекъснато се наблюдава при контролни тестове в научни изследвания. В общи линии докато мозъкът вярва, че дадено лекарство ще помогне, то най-вероятно ще стане точно така. Макар и странна теорията е истинска. Мозъкът ни лекува тялото ни със силата на вярата ни в едно хапче със захар.

ИЗЧЕЗНАЛИЯТ ПИЛОТ ФРЕД ВАЛЕНТИЧ

През 1978-ма година австрийският пилот Фред Валетич просто изчезва по време на полет със самолет. По време на тренировъчна мисия по време на полет Валентич съобщава по радиото до командният център в Мелбърн, че над него лети обект с много по-висока скорост. След това внезапно връзката прекъсва и просто така Фред Валентич и самолетът му изчезват без следа. И до днес случаят е неразкрит.

РЪКОПИСЪТ НА ВОЙНИЧ

Ръкописът на Войнич е книга от 246 страници пълна с ботанически илюстрации и текст, който ние обикновените простосмъртни не сме в състояние да дешифрираме. При въглероден анализ се установява, че книгата датира около 1400-та година, но поради нашата невъзможност да разчетем ръкописа е почти невъзможно да се установи към коя цивилизация или култура е принадлежал той.

Top