38-сантиметров пръст открит в Египет

38-сантиметров пръст открит в Египет

Ето и една доста интересна история за Древен Египет - тя е единствена по рода си и затова няма много информация за нея, но със сигурност заслужава внимание.

Грейдър Спиори

През 1988-ма година Грейдър Спиори, предприемач и собственик на клуб в Швейцария решава да предприеме едно пътуване до Египет, което ще промени живота му из основи. Твърди се, че причината за това пътуване е големият интерес на Спиори към енергийните полета свързани с пирамидите, както и всичко древноегипетско. В хотела, в който се настанява Спиори започва да разпитва местните дали не са чули за странни предмети или артефакти, които той да огледа.

Швейцарецът изкарва късмет, защото в последните дни от престоя му бармана в хотела го насочва към мъж, представящ се с името Нагип, който живее в Борхукър и е потомък на фамилия известна, че от поколения членовете й се занимават с ограбване на гробове. Спиори моментално решава да се свърже с Нагип и срещата е организирана скоро. Нагип решава, че може да припечели бързи пари от този турист и му разказва за древен артефакт притежание на семейството на Нагип от 150 години. Египтянинът предлага на Спиори да види с очите си артефактът срещу скромната сума от 300 долара. Спиори се съгласява и Нагип му донася малък пакет, съдържанието на който е 38 сантиметров мумифициран човекоподобен пръст. За него по-късно швейцарецът пише : "Това беше дълъг миризлив пакет. Бях направо изумен от това, което видях. Разрешиха ми да взема реликвата в ръцете си и да я снимам. За сравнение на размера сложих до гигантският пръст една банкнота. Пръстът беше сух и тежеше изненадващо малко. Усетих в гърлото си буца. Невероятно.” Според размера на палеца на това великанско същество би трябвало да е не по-малко от 5 метра. Имайте предвид обаче, че при мумифициране тъканите се свиват и обемът им намалява значително. Така че може да се очаква, че съществото чийто пръст е това би било още по-високо. Работата е там, че Нагип позволява на Спиори да направим снимки и да изследва артефакта, но имайте предвид че швейцарецът е бил просто собственик на клуб и не се знае доколко щателно е успял да изследва пръста. Според общоприетата история обаче синът на Нагип е имал връзки с неназована болница в Кайро където също били следвали пръста и били потвърдили неговата автентичност. Спиори твърди, че Нагип му е показала сертификат за автентичност издаден от неназована агенция. Сред документите, които били на арабски имало също така и рентгенова снимка на пръста, която датирала от 60-те години на миналия век. Спиори естествено искал да закупи артефакта, но египтянина отказва. Без достатъчно финанси, за да предложи на Нагип оферта, която не би отказал, Спиори се връща с празни ръце. След това Спиори многократно се опитва да представи снимките си в различни музеи, които да му отпуснат финансиране, но без успех.

В интервю пред немския вестник "Билд" където за първи път се появява историята Спиори твърди, че като причина за отказа на музейте е, че находката не се вписва в общоприетите теории за еволюцията на човека. Въпреки това швейцарецът не губи надежда, но когато през 2009-та година Спиори се връща отново в Египет и опитва да открие Нагип, той вече е изчезнал. За жалост Спиори не е направил копие на документите, нито пък отливки на пръста. Той също така не е взел проба или каквото и да било доказателство за съществуването на пръста освен направените снимки. Затова днес не може да се каже със сигурност дали това е просто поредната интернет мистерия или е реално състояла се история, чиито детайли са забравени във времето.

Top