Кога трябва да смените гумите на колата си?

Кога трябва да смените гумите на колата си?

Гумите са една от най-важните части на автомобила, тъй като те осигуряват сцеплението и поведението на автомобила, необходимо за безопасно и нормално шофиране. Когато са износени, те могат да бъдат опасни както за вас, така и за другите останалите шофьори на пътя.

Най-доброто време за смяна на гумите е, когато започнете да забелязвате, че гумите ви са се износили над дълбочината на протектора или когато забележите някакво неравномерно износване по тях, за което трябва да следите редовно, а не по веднъж в година. Наблюдаването на състоянието на всички автомобилни гуми може да ви спести много последващи проблеми.

Има много фактори, които трябва да вземете предвид, преди да смените гумите си и това може да не е много лесна задача. Трябва да проверите налягането в гумите, дълбочината на протектора и вида на гумата. Най-доброто време за смяна на гумите е, когато те са в началото на етапа от износването им, затова е хубаво винаги да се информирате за цените на пазаара според сезона за гуми онлайн.

Повреда, износване и възраст на автомобилните гуми

Трябва да смените гумите си, когато са твърде повредени, твърде износени или твърде стари, за да шофирате безопасно.

  • Повреди по автогумите

Лесно е да се поправят повечето дребни повреди на гумите, причинени от минаване през пирони или стъкла. Магазин за гуми или домашен механик с няколко основни умения може да запуши дупка в гумата, често за много по-малка сума от тази, която ще дадете за нови автогуми.

Трябва да имате предвид, че повредата на страничната стена на гумата може да застраши цялостната структура на гумата. Такъв вид повреда може да възникне, ако се ударите в бордюр дори и с невисока скорост или преминете през обект под неудобен и опасен ъгъл. Автомобилна гума със слаба или повредена странична стена трябва да се смени, за да се избегне опасно спукване с голяма скорост, защото последствията може да са много сериозни.

  • Протектор на гумите

Повечето гуми се считат за твърде износени за шофиране, когато протекторът е по-малък от 1/16 от инча и затова трябва да ги смените, преди да стигнат до този момент. Препоръчваме да се замислите за закупуването на нови автогуми, когато дълбочината на протектора на вашите гуми достигне 1/8 от инча.

Има уникално лесен тест за това: поставете една четвърт от монета в централния канал на протектора и горната част на монетата е насочена към центъра на гумата. Ако можете да видите горната част на монетата, ви остава по-малко от 1/8 от инча дълбочина на протектора и е време да започнете да търсите нови гуми за колата си.

  • Възраст на гумите

Каучукът губи своите качества с течение на времето, дори да седи неизползван, затова трябва да проверявате маркировките на автомобилните си гуми, тъй като дори да си купите нови гуми, това не осначава че са произведени скоро. Трябва да смените гуми на възраст над 6 години, дори ако те имат много останал протектор.

Top