Ремонт на банята – откъде да започнете

Ремонт на банята – откъде да започнете

След кухнята, помещението, което се използва най-много безспорно е банята. Замислете и се огледайте във вашата баня и дали ви изглежда демоде и поостаряла, или се нуждае направо от основен ремонт. Ако сте на път да стартирате ремонт в банята, то е най добре да отидете до някой голям строителен магазин, където професионални консултанти ще ви помогнат да изберете най-добрите плочки за баня и да направите вашата баня максимално функционална, практична и красива.

Съвсем нормално е да нямате никаква идея откъде всъщност е най-добре да започнете, когато решите да ремонтирате това помещение, а реално ако ще сменяте всички плочки на баня, трябва да стартирате от там и техния избор. Именно затова ще споделим с вас няколко ценни съвета когато пристъпвате към ремонт на всичко за банята.

Започнете с търсене на плочки за баня

Като начало е добре да си представите как бихте искали да преобразите банята и дали ще трябва да смените всички плочки за баня с всичката налична санитария, за да работите на чисто и празно. Добре да разгледате какви модели плочки за баня се предлагат в някой сериозен строителен магазин, където можете да откриете и всичко за банята, което ще ви е нужно за ремонта. Можете да потърсите в интернет вдъхновение за ремонта на банята - така ще ви хрумнат наистина много идеи! Просто потърсете визия за вашата баня, която ви харесва, и после се спрете на 1-2, по които да мислите.

Ако имате възможност, може за разгледате шоурум на строителен магазин с готови решения на плочки за баня, за да добиете по-добра представа как може да се преобрази банята ви. Така ще може да имате ориентировъчната цена на плочките, санитарията и всичко останало на място. 

Какъв размер да са плочките за баня? 

Следващата стъпка е да се заемете с избора на размери плочки за баня като трябва да вземете предвид, че ще са ви нужни по-малко на брой, ако са с по-големи размери, но ще са по-тежки и ще е нужно повече лепило. Всичко зависи от вас и от размерите на банята и чак след като всичко е добре обмислено можете да преминете към следващата стъпка - избора на размери за плочките за баня.

плочки за баня

Ако сте решили да смените и ваната или душ кабината е добре, да прецените дали ще пасне във вашето помещение. Може да искате да си сложите и втора мивка или пък луксозна вана, поради което трябва да позиционирате тръбните разводки на определените места. Съобразете точните места в зависимост от размерите и шарките на плочките, преди да ги поставите.

Вентилация на банята

Вентилацията в банята е изключително важна част от основния ремонт затова е добре да сте помислили къде искате да бъде изпълнена и какъв да бъде дизайна и размера на вентилатора за баня от строителен магазин, за да знаете какъв отвор ще ви е нужен за неговия монтаж. Хубаво е да прецените как да подредите плочките за баня, за да не нарушите симетрията, принтовете и детайлите по тях с поставянето на вентилатор. Ако обмислите всичко предварително, то ще избегнете последващи главоболия и разочарования.

плочки за баня

Сега вече имате идея за какво да внимавате и какво да вземете предвид когато пристъпвате към ремонт на банята и как да изберете най-подходящите плочки за баня, а и всичко за банята. Така ще можете да подредите приоритетите си преди да отидете в строителния магазин и ще знаете откъде да започнете, за да не трябва да преправяте неща по никое време. Банята ви може бързо, лесно и безпроблемно да се превърне в мечтано място за релакс и удоволствие.

Top