С какво помага магнезият на нашия организъм

С какво помага магнезият на нашия организъм

Магнезият е един от незаменимите за организма ни макроелементи. Около 50-60% от него се намира в костите, останалото – в меки тъкани, като под 1% може да се открие в кръвта. Магнезият далеч не е само градивен материал, обаче. Той е кофактор на повече от 300 ензимни системи, които регулират разнообразни реакции в нашия метаболизъм, основно свързани с функцията на нерви и мускули, регулацията на кръвното налягане, производството на белтъци и др.

Препоръчителният прием на магнезий за възрастни у нас е 300 mg дневно за жени и 350 mg за мъже. Добри източници на този минерал са ядките, зеленолистни зеленчуци, зърнени храни. Някои от последните са и специално обогатени с магнезий. Определени минерални води биха могли също да допринесат за набавянето на този макронутриент, но количеството му в различните марки води варира в големи граници. Възрастните хора, особено над 70 годишна възраст са изложени на по-висок риск от магнезиев дефицит, поради снижените способности за резорбция в стомашно-чревния тракт. По-висок риск от недостиг има и за младежите в „тийнейджърска“ възраст (т.е. 13 до 19 години), тъй като при тях нуждите са по-големи, поради по-интензивния растеж.

Сред категориите хора, които също често имат дефицит на магнезий, можем да споменем алкохолици, хора, страдащи от захарен диабет тип 2 или от различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Разбира се, при наличие на дефицит е необходимо да се приемат количества, по-големи от препоръчителните за ден. Не на последно място, особено за хората, при които има по-голям риск от дефицит, магнезият може да бъде приет и под формата на специализирани продукти, предназначение да допълнят диетата – хранителни добавки. За спортисти например, които имат повишени загуби с потта, е препоръчително добавяне на магнезий към диетата. Това може да се постигне и със специализирани изотонични напитки с различни минерали.

Симптомите на магнезиев дефицит не са особено специфични и включват гадене, загуба на апетит, умора, чувство на слабост. Може да е засегнат и сънят, както и настроението, чест симптом са и болезнените мускулни схващания (крампи), типично появяващи се през нощта. Магнезият помага и за поддържане на нормална сърдечна функция, ето защо при тежки дефицити може да се наблюдават и нарушения в ритъмно-проводната дейност на сърцето.

чист магнезий
чист магнезий

Освен, че е ключов за функцията на нервите и мускулите, магнезият допринася за намаляване чувството на отпадналост и умора, а така също и за нормалната психична функция. Поддържането на нормални магнезиеви нива е важна част от електролитния баланс на организма, участва също и в процесите на производство на енергия. При бременни жени с преждевременни прояви на родова дейност (напр. контракции) се прилага магнезий, обикновено в лекарствена форма, тъй като дозите са по-високи, който спомага да се нормализира мускулният тонус и увеличава шансовете за нормално протичане на бременността.

Ако човек е в рискова група, шансовете да има магнезиев дефицит са големи. За съжаление, тъй като много малка част от магнезия в организма се съдържа в кръвта, евентуален дефицит няма да се отрази на нивата на минерала в кръвната плазма, защото липсите ще бъдат компенсирани от магнезият в клетките – най-вече в тези на костите. Ето защо нормалните нива на магнезий в кръвта невинаги значат нормално количество в организма, като  цяло. За хората, които попадат в някоя от рисковите групи за дефицит на магнезий, се препоръчва да го добавят в диетата си.

Top